Het Thriller Theater wordt mede mogelijk gemaakt door Sijthoff

archief
'Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood'

cast & creativesluisterboekfoto's
affiche

Klik hier voor een promofilmpje.

Klik hier voor een filmpje over de voorstellingen in 2012.

In de jaren vijftig zaten miljoenen luisteraars aan de radiospeaker gekluisterd om naar de spannende avonturen te luisteren van detective Paul Vlaanderen. Het Thriller Theater bracht deze radioheld in 2011 op het toneel en wegens succes ging deze voorstelling in 2012 in reprise. 

In z’n vorm is het stuk een hoorspel gebleven, inclusief alle geluidseffecten. Wanneer de toeschouwer de ogen sloot, hoorde men het befaamde hoorspel van weleer. Wanneer men naar het toneel keek, zag men echter iets wat deed denken aan een acrobatische act…

Sander de Heer, Hymke de Vries en Lex Passchier namen namelijk alle stemmen voor hun rekening. En zo trok er een stoet van personages voorbij. Charlie, de butler van Paul Vlaanderen. En Ina, zijn vrouw. Sir Graham Forbes, hoofd van Scotland Yard. De uitgever van Vlaanderen, Lord Carrington. En verder natuurlijk een verraderlijke femme fatale, een meisje van lichte zeden en een domme rechercheur.

Tegelijkertijd verzorgden de acteurs live op het toneel ook alle geluidseffecten. Van grintbakken tot brekend glas, van hevige regenval tot piepende remmen.

Daarmee was ‘Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood’ geen hyperrealistische detective, maar een toneelode aan een haast verdwenen kunstvorm, namelijk die van het radiohoorspel.